Formarea condensului – aparitie, efectele condesului si combaterea lor
Elementele de tamplarie impiedica pierderea rapida a caldurii din incapere. Elementele de tamplarie nu fac caldura in incapere !!!
Condensul poate aparea fie in interiorul fie in exteriorul constructiei. Cand apare la interiorul constructiei, se datoreaza in principal umiditatii ridicate din incapere, impreuna cu o temperatura scazuta la exterior. Bucatariile, baile si alte zone cu umiditate ridicata sunt susceptibile in mod deosebit. Cand condensul apare la exteriorul constructiei, acesta se datoreaza in principal pierderii nocturne de caldura a suprafetei exterioare de geam prin radiatie in infrarosu catre un cer senin, insotita de umiditate ridicata, dar nu ploaie, in atmosfera exterioara.
Aparitia condensului pe elementele de constructie (tamplarie, pereti, tavane etc.) este in functie de umiditatea relativa din incapere, de temperatura aerului din incapere si de temperatura de pe elementele de constructie.
In concluzie, cu cat temperatura aerului interior este mai mica si umiditatea interioara este mai mare, aparitia condensului se va face chiar la o temperatura interioara, mai ridicata a elementului de constructie.
Un element de tamplarie poate avea la fata interioara o temperatura scazuta, si astfel sa favorizeze aparitia condensului, daca:
- t°C exterioara este foarte scazuta (minus 10, minus 20°C)
- t°C interioara este scazuta
- s-au folosit profile PVC cu pereti subtiri sub 2.5 mm sau cu camere mai mici de 6 mm, ceea ce nu este cazul sistemelor Ramplast.
- geamul izolant este de calitate slaba si pierde usor caldura de la interior
- montajul garnitura exterioara – geam izolant – bagheta este neoptimizata ca dimensiuni si permite patrunderea aerului rece dinspre exterior, racind suprafata interioara a tamplariei.
Condensarea apare intotdeauna la marginea geamului si este determinata de imbinarea marginala mai nefavorabila din punct de vedere al termotehnicii. In plus curentii de aer pot fi impiedicati prin pervazurile iesite mult in afara, amplasarea necorespunzatoare a surselor de incalzire, draperii sau jaluzelele, influenta cadrului cercevelei ferestrei, astfel incat condensul apare in partea de jos a geamului.
În zilele reci poate aparea condens si la ferestrele cu geam termoizolator, datorita faptului ca spatiul respectiv este racit permanent in timpul noptii, la o temperatura relativ joasa, iar aerul este saturat de vapori de apa.
Formarea apei de condens poate aparea pe toate suprafetele reci, acest lucru determina aparitia umezelii si formarea mucegaiului pe pereti.
De aceea trebuie ca izolarea termica a pereţilor sa fie corespunzatoare, de asemenea circulatia aerului cald care traverseaza fereastra poate fi impiedicata accidental de un pervaz amplasat necorespunzator care acopera sursa de incalzire, fapt care determina formarea de condens pe suprafata interioara a sticlei in partea inferioara a ferestrei.
Ferestrele moderne etanseaza foarte bine, ceea ce contribuie la eliminarea risipei de energie. Ploaia, vantul, frigul nu patrund, insa schimbul de aer cu exteriorul se face controlat, prin ventilatie si aerisiri periodice.
Reguli pentru împiedicarea formării condensului:
- Folosirea profilelor PVC cu 3-5 camere si a profilelor de aluminiu cu bariera termica.
- Folosirea geamurilor termoizolante de joasa emisivitate care fac ca pierderea de caldura sa fie mai mica decat la un geam obisnuit.
- Montajul ferestrelor se face de la mijlocul parapetului spre interior (in zona calda)
- Etansarea tamplariei pe conturul ramelor va fi executata cu atentie atat in interior cat si in exterior.
- La renovare si modernizare se efectueaza schimbarea ferestrelor si a sistemului de incalzire.
- Aerisirea frecventa a spatiilor respective deoarece tamplaria de PVC si aluminiu datorita etansarilor cu garnituri poate reduce transferul de aer cu exteriorul. Dimineata se recomanda aerisirea spatiilor aproximativ 20 minute, iar dupa inchiderea ferestrelor incalzirea sa fie uniforma la temperaturi moderate.
Sticla SGG PLANITHERM 4S
În procesul de producţie a uşilor şi a ferestrelor din PVC şi Aluminiu, compania noastră foloseşte sticlă furnizată de către prestigiosul producător francez, Saint-Gobain Glass.
Sticla SGG PLANITHERM 4S este o sticlă clară cu depuneri care asigură, în acelaşi timp, izolaţie termică sporită şi control solar. Astfel, te bucuri de temperatura perfectă şi lumina ideală indiferent de anotimp. Funcţia de confort iarnă-vară menţine o atmosferă plăcută tot timpul anului iar reflexivitatea conferă oricărui spaţiu un aspect elegant.
AVANTAJE: confort 4 anotimpuri
Primăvara:
Cu sticla SGG PLANITHERM 4S capriciile vremii nu mai contează.
În această perioadă a anului, dublul vitraj care integrează sticla SGG
PLANITHERM 4S permite:
- sporirea confortului;
- reducerea costurilor.
Vara:
Datorită funcţiei sale de control solar, sticla SGG PLANITHERM 4S respinge de două ori mai multă energie solară decât un dublu vitraj obişnuit, fără a mai fi nevoie de o protecţie solară suplimentară, ceea ce înseamnă:
- reducerea costurilor de răcire;
- temperatură ideală şi protejarea mobilei.
Toamna:
Cu SGG PLANITHERM 4S, tranziţia către anotimpul rece devine insesizabilă. Datorită caracteristicilor sale, efectele scăderilor de temperatură sunt diminuate, determinând:
- sporirea confortului;
- reducerea costurilor.
Iarna:
Dublul vitraj format cu sticla SGG PLANITHERM 4S oferă o izolaţie termică de 3 ori mai mare decat cea a unui dublu vitraj obişnuit. Această proprietate se traduce în numeroase avantaje:
- căldură şi confort;
- economii semnificative pentru încălzire.
ECONOMIE
Cu sticla SGG PLANITHERM 4S faci economii substanţiale de energie pe toată perioada anului. Cheltuielile atât pentru încălzire cât şi pentru răcire se reduc considerabil.
COMBINAŢII
Asociată cu alte tipuri de sticlă, SGG PLANITHERM 4S asigură şi alte funcţiuni ca de exemplu: protecţia împotriva zgomotului, protecţia persoanelor şi a bunurilor, auto-curăţare.
UNDE SE FOLOSEŞTE?
Sticla SGG PLANITHERM 4S este ideală pentru ferestrele oricărei construcţii noi sau renovate. Caracteristicile sale permit utilizarea produsului atât în sectorul rezidenţial (locuinţe individuale, blocuri de locuinţe) cât şi în cel nerezidenţial (clădiri de birouri, hoteluri şi restaurante, centre comerciale, şcoli, sere).
Vitrajul dublu realizat cu SGG PLANITHERM 4S se combină perfect cu toate tipurile de tâmplărie: PVC, lemn, aluminiu, mixte.